Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie wordt ook wel kaakfysiotherapie of hoofdfysiotherapie genoemd. Deze vorm van fysiotherapie is gericht op kaakklachten, slijtage of gebitschade maar wordt ook toegepast voor behandelingen van tinnitus of oorsuizen, hoofdpijnen, aangezichtspijn, nek- en schouderklachten na chirurgische ingrepen, orthodontie of trauma.

Wat is een orofaciaal fysiotherapeut?

Een orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met spieren en gewrichten in het hoofd- of halsgebied en met het kauwstelsel. Het begint over het algemeen met inzicht geven in van uw klachten in relatie tot stress, spanning en bijvoorbeeld dagelijkse belasting van de cliënt. Wij leggen u uit hoe het kauwstelsel werkt en hoe het op de juiste manier gebruikt kan worden. We laten u inzien hoe bepaalde gewoontes kunnen worden afgeleerd die het kauwstelsel overbelasten. Denk hierbij aan het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen. Hier zijn allemaal specifieke oefeningen voor die wij bij u kunnen inzetten.

Ook kunnen wij gebruik maken van manuele technieken zoals het mobiliseren en masseren van het hoofd- en halsgebied en de nek en schouders.

Bij welke klachten helpt orofaciale fysiotherapie?

Orofaciale fysiotherapie kan worden toegepast bij het klemmen van de kaak en tandenknarsen, pijn in het gezicht/kaak/hoofd, oorsuizen, aangezichtsverlamming, aspecifieke aangezichtspijn, duizeligheid, nek- en schouderklachten, hoofdpijn en vormen van migraine, gevolgen van ongelukken en botbreuken, klachten in het hoofd/halsgebied als gevolg van kanker, reuma of andere ziektes, klachten in het hoofd-halsgebied als volg van spanning of stress.

Meer informatie of een afspraak maken?​

Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag met uw herstel.