schouderklachten-fysiotherapie

De meest voorkomende oorzaken van schouderklachten en hoe fysiotherapie kan helpen

Schouderklachten komen veel voor bij zowel volwassenen als jongeren. De klachten kunnen variëren van lichte irritatie tot ernstige pijn. Dit kan leiden tot beperkingen van de beweging en belemmeringen in het dagelijks leven. Gelukkig kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van uw schouderklachten  en het verbeteren van de schouderfunctie.

Oorzaken van schouderklachten

Hoe ontstaan schouderklachten eigenlijk? Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een verkeerde beweging, een ontsteking van de slijmbeurs, een blessure aan de spieren en pezen of misschien wel door een frozen shoulder.

Een slijmbeursontsteking wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, trauma of door een infectie. Een blessure aan de spieren en pezen in de schouder heeft vaak pijn en beperking van de beweging van de schouder als gevolg.

Heeft u het idee dat u last heeft van een frozen schoulder? De symptomen die hierbij horen zijn vaak dat de schouder stijf en pijnlijk wordt en de beweging slechts beperkt is.

Hoe fysiotherapie kan helpen bij schouderklachten

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn wanneer u last heeft van schouderklachten. Met fysiotherapie richten wij ons namelijk op het verbeteren van de kracht, het herstellen van de beweging en het verminderen van de pijn rondom uw schouder.

Er zijn verschillende soorten fysiotherapie die kunnen worden toegepast bij schouderklachten. In de meeste gevallen zal dit manuele therapie zijn en oefentherapie. Onze fysiotherapeut zal aan de hand van een uitgebreide intake samen met u kunnen bepalen wat het juiste plan van aanpak is.

Manuele therapie bij schouderklachten

Door middel van hands-on technieken zoals mobilisatie en manipulatie van de schouder kan pijn worden verminderd en de bewegingsvrijheid worden hersteld. Bij mobilisatie wordt de schouder heel voorzichtig bewogen in verschillende richtingen om de bewegingsvrijheid te herstellen en om stijfheid te verminderen.

Manuele therapie helpt ook bij het losmaken van spieren, gewrichten en weefsel rondom de schouder die gespannen zijn. Onze fysiotherapeuten kunnen de spanning in de spieren verminderen, de doorbloeding verbeteren en pijn aanzienlijk verminderen.

Oefentherapie kan een belangrijk onderdeel zijn

Bij oefentherapie werken we specifiek aan het versterken van de spieren rondom de schouder, het verbeteren van de flexibiliteit en het vergroten van de stabiliteit. De schouderfunctie zal hierdoor verbeteren en de pijn wordt minder.

Meestal starten we met eenvoudige oefeningen om de spieren rondom de schouder te activeren en te versterken. Naarmate de spieren sterker worden, zal de intensiteit van de oefeningen toenemen. Tijdens de oefentherapie bij schouderklachten worden ook vaak functionele bewegingen geoefend. Deze oefeningen zullen aansluiten bij de dagelijkse activiteiten van de patiënt.

Last van schouderklachten? Raadpleeg een fysiotherapeut voor de juiste behandeling en zorg

Schouderklachten kunnen een belemmering vormen voor het dagelijks leven. Het kan leiden tot aanzienlijke pijn en beperking van de beweging. Gelukkig is fysiotherapie in de meeste gevallen een effectieve oplossing voor uw schouderklachten.

Heeft u last van schouderklachten? Wij kunnen aan de hand van een intake een diagnose stellen van uw oorzaak van uw schouderklachten en zo een effectief behandelplan met u opstellen.

Meer informatie, een afspraak maken of teruggebeld worden?

Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag met uw herstel.