Dry Needling en sportblessures

Hoe dry needling kan helpen bij het voorkomen en behandelen van sportblessures 

Bent u een (fanatieke) sporter of voert u vaak fysieke activiteiten uit, dan is de kans aanwezig dat u te maken krijgt met een sportblessure. Misschien heeft u dit al wel eens gehad. Een blessure kan fysiek en mentaal erg vermoeiend zijn. Het zorgt ervoor dat u gedwongen wordt om uw trainingsschema aan te passen of zelfs tijdelijk te stoppen. Er zijn gelukkig effectieve methoden om sportblessures te behandelen. Dry needling is zo’n methode. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het kan bijdragen aan uw herstel.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelingsmethode waarbij de therapeut kleine naalden in de huid prikt op plekken waar spierknopen of triggerpoints zich bevinden. Deze knopen veroorzaken vaak pijn, stijfheid en beperkingen in beweging. Door de naalden in deze punten te plaatsen, wordt de spanning in de spier verminderd en kunnen blokkades worden opgeheven. Dit leidt tot directe verlichting van pijn en verbeterde mobiliteit.

Hoe werkt dry needling bij (sport)blessures?

Door overbelasting of het verrekken van een spier kan een blessure ontstaan. Deze spieren worden stijf en pijnlijk, waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. Het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten wordt ook vaak een stuk moeilijker. Door dry needing toe te passen op de triggerpoints in de spier, kan de spanning worden verminderd en herstelt de spier zich sneller. Dry needling wordt overigens niet alleen toegepast bij sportblessures maar het kan ook preventief worden ingezet om blessures te voorkomen. Na een intensieve trainingssessie kan een fysiotherapeut dry neerlig toepassen om eventuele blessures te voorkomen.

Dry needling als onderdeel van een bredere fysiotherapie

Dry needling kan zeer effectief zijn bij het herstellen van sportblessures, maar het is vaak slechts een onderdeel van een breder behandelingsplan. Dit kan fysiotherapie, oefeningen of andere behandelingen omvatten, afhankelijk van de aard en ernst van uw blessure. Bespreek met uw therapeut welke behandelingen het beste voor u kunnen werken.

Conclusie

Dry Needling kan een effectieve en veilige behandelmethode zijn voor sportblessures. Het kan de pijn verminderen, ontsteking afnemen, de flexibiliteit en genezingstijd verbeteren, zodat u snel kunt terugkeren naar uw favoriete activiteiten. Als u meer wilt weten over Dry Needling of wanneer u een afspraak wilt maken, neem dan gerust contact met ons op. Onze professionele en ervaren therapeuten staan klaar voor u klaar.

Meer informatie, een afspraak maken of teruggebeld worden?

Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag met uw herstel.