spanningshoofdpijn

Oorzaken van spanningshoofdpijn en hoe fysiotherapie hierbij kan helpen 

Heeft u vaak last van spanningshoofdpijn en wilt u weten wat hier de oorzaken van zijn? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende factoren die bijdragen aan spanningshoofdpijn en de manieren waarop fysiotherapie kan bijdragen aan het verminderen van uw klachten.

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn komt veel voor onder mensen van alle leeftijden. Het is een type hoofdpijn dat wordt gekenmerkt door een doffe pijn die meestal aan beide zijden van het hoofd voorkomt. De pijn kan zich verder uitstrekken tot de nek en de schouders. De exacte oorzaak van spanningshoofdpijn is niet helemaal bekend maar toch zijn er verschillende factoren die zouden kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening.

Enkele van deze factoren zouden zijn:

Slechte houding
Langdurig zitten of staan in een verkeerde houding kan ook spierspanning veroorzaken en bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn.

Gebrek aan lichaamsbeweging
Onvoldoende bewegen kan leiden tot spierzwakte en dit kan weer leiden tot spanning en pijn in de spieren die het hoofd ondersteunen

Slechte slaapgewoonten
Onvoldoende slaap of slaapproblemen kunnen leiden tot vermoeidheid en spierspanning in de hoofd-, nek- en schouderspieren.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij spanningshoofdpijn?

Fysiotherapie is een bewezen manier om spanningshoofdpijn te behandelen. Er zijn verschillende behandelmethoden die fysiotherapeuten gebruiken om deze aandoening aan te pakken.

Denk hierbij aan behandelingen als:

Dry needling
Dit is een techniek waarbij kleine naalden op specifieke triggerpoints worden geplaatst om spanning in de spieren te verlichten.

Massage
Door middel van massage kan uw fysiotherapeut spanning in uw spieren verminderen en de doorbloeding verbeteren.

Oefentherapie
Met gerichte oefeningen kan uw fysiotherapeut de kracht en flexibiliteit van uw spieren verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van spanningshoofdpijn.

Houdingsadvies
Uw fysiotherapeut kan u advies gegeven over hoe u uw houding kunt verbeteren om spanning in uw spieren te verminderen en spanningshoofdpijn te voorkomen. Kortom, fysiotherapie kan zeker helpen bij het verlichten of verhelpen van uw spanningshoofdpijn door middel van dry needling, massage, oefentherapie of houdingsadvies.

Andere behandelingsopties naast fysiotherapie

Naast fysiotherapie zijn er ook andere behandelopties om spanningshoofdpijn te verhelpen. Hierbij kunt u denken aan ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen. Deze technieken kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor de de spanningshoofdpijn ook wat kan afnemen. Ook kunt u deze technieken natuurlijk als aanvulling zien op een behandeling bij uw fysiotherapeut.

Last van spanningshoofdpijn? Maak vrijblijvend een afspraak

Ondanks dat spanningshoofdpijn vaak voorkomt in ons moderne leven, hoeft u hier niet onnodig onder te lijden. Heeft u dermate last van spanningshoofdpijnen en loopt u hier misschien al wat langer mee? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met onze fysiotherapeuten. Wij van Schonewille Fysiotherapie staan graag voor u klaar.

Meer informatie, een afspraak maken of teruggebeld worden?

Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag met uw herstel.