Fysiotherapie bij hoofdpijn

Vrijwel iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Meestal is dit van korte duur en verdwijnen de klachten vanzelf weer. In sommige gevallen kan het echter voorkomen dat de pijn langer aanhoudt en dit het dagelijks leven ernstig beïnvloedt. Op zo’n moment kan een fysiotherapeut uitkomst bieden.

Oorzaken van hoofdpijn

Er zijn heel veel oorzaken die voor hoofdpijn kunnen zorgen. Er zijn mentale oorzaken te bedenken zoals stress, overbelasting of vermoeidheid. Ook lichamelijke klachten kunnen pijn in het hoofd veroorzaken. Denk maar eens aan nekklachten, kiespijn, oorontsteking of een verkoudheid. Ten slotte zijn er ook nog allerlei gewoontes die hoofdpijn veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld roken, een slechte lichaamshouding of te weinig drinken.

Ook kunnen wij gebruik maken van manuele technieken zoals het mobiliseren en masseren van het hoofd- en halsgebied en de nek en schouders.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Er zijn diverse behandelingen mogelijk om hoofdpijn te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door manuele therapie, dry needling en oefentherapie. Het is ook mogelijk dat een combinatie van deze behandelingen de beste oplossing voor uw klachten is. De fysiotherapeut zal in eerste instantie op zoek gaan naar de oorzaak van uw pijnklachten. Zodra deze gevonden is, zal er een behandeling opgestart worden.

Manuele therapie en hoofdpijn klachten

Manuele therapie is gericht op de behandeling van de gewrichten in de bovenrug en vooral de nek. Het gaat er hierbij om dat de functie van de gewrichten verbeterd wordt. Ook is het van belang dat de spanning op de spieren rondom de nek afneemt en deze spieren sterker worden. Daarnaast is de therapie erop gericht dat de houding van nek en rug verbeterd wordt, waardoor hoofdpijn minder snel op zal treden. In bepaalde gevallen zal de manueel therapeut overgaan tot manipulaties, ook wel ‘kraken’ genoemd.

Dry needling bij de behandeling van hoofdpijn

Dry needling is een relatief nieuwe behandeling in de fysiotherapie. Hierbij wordt met een naald gericht in een spier geprikt. Hierdoor zullen verhardingen in de spier, zogenaamde triggerpoints, ontspannen waardoor de pijnklachten verminderen. Bij pijn in het hoofd kunnen er triggerpoint zitten in de spieren die verantwoordelijk zijn voor het draaien en buigen van nek en hoofd. Dry needle-behandelingen worden vaak ingezet bij een whiplash of migraine.

Oefentherapie

Oefentherapie is erop gericht dat u weer gezond gaat bewegen. Er wordt gekeken naar het klachtenpatroon en uw lichaamshouding, leefstijl en manier van bewegen. De oefeningen zijn gericht op het om beter kunnen gaan met bepaalde (spier)spanning. Hierdoor zullen de klachten een stuk verminderen of zelfs verdwijnen. Ook worden er spierversterkende oefeningen gedaan, waarmee klachten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Wordt fysiotherapie bij hoofdpijn vergoed?

Behandelingen tegen pijn in het hoofd worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering is dit wel het geval. Deze verzekering vergoedt dergelijke behandelingen wel. Let op: er zitten wel grote verschillen tussen de vergoedingen van de zorgverzekeraars. Bij de een worden alle kosten vergoed en bij de ander maar een gedeelte. Zoek daarom van tevoren goed uit hoe dit bij uw verzekering in zijn werk gaat. Hiermee voorkomt u onaangename verrassingen.

Meer informatie of een afspraak maken?​

Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag met uw herstel.