Verminder stress en voorkom rug- en nekpijn: 7 tips van Schonewille Fysiotherapie 

In het dagelijks leven ervaart u soms stress en voor veel mensen uit zich dit in fysieke ongemakken, zoals rug- en nekpijn. Bij Schonewille Fysiotherapie begrijpen we maar al te goed dat deze pijnen uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Daarom hebben we deze blog gemaakt, zodat u met enkele praktische tips uw stress kunt verminderen om zo rug- en nekklachten te voorkomen of te verminderen.

1. Zorg dat u voldoende beweegt

Beweging is essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Het kan u helpen om stress te verminderen en spanning in uw rug en nek los te laten. Probeer eens dagelijks 30 minuten te bewegen. Maak een wandeling in de pauze, ga een stuk lopen met de hond, pak de fiets in plaats van de auto. Het hoeft echt niet intensief te zijn. Door regelmatig te bewegen verbetert u de doorbloeding en flexibiliteit, wat rug- en nekpijn kan voorkomen of verminderen.

2. Neem regelmatig pauzes

Langdurig zitten, vooral in een verkeerde houding, kan spanning op uw rug en nek veroorzaken. Neem dus regelmatig pauzes tijdens uw werkdag. Dit is soms lastig, want als u gefocust bent dan vergeet u al snel de tijd. Probeer dan eens een timer in te stellen en sta even op, ga stretchen, loop een stukje. Ook al is het maar voor een paar minuten. Een korte pauze tussen uw dagelijkse werk verbreekt de constante spanning en kan helpen om pijnen in uw nek en rug te voorkomen.

3. Let goed op uw houding

Het aannemen van een goede houding speelt een hele belangrijke rol bij het voorkomen of verminderen van klachten aan uw nek en rug (maar ook andere lichaamsdelen). Zorg er daarom voor dat als u bijvoorbeeld achter uw bureau zit dat u rechtop zit met uw voeten plat op de grond en uw schouders ontspannen. Heeft u een beeldscherm voor u staan, zorg er dan voor dat het scherm op ooghoogte is zodat u nekspanning voorkomt. Voert u fysiek werk uit, zorg dan altijd voor een goede houding tijdens het tillen.

4. Probeer eens regelmatig ademhalingsoefeningen te doen

Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van uw lichaam. Onvoldoende slaap kan het stressniveau in uw lichaam verhogen en uw fysieke klachten verergeren. Het beste is dat u zorgt voor een goede slaaproutine en een comfortabele slaapomgeving.

5. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van uw lichaam. Onvoldoende slaap kan het stressniveau in uw lichaam verhogen en uw fysieke klachten verergeren. Het beste is dat u zorgt voor een goede slaaproutine en een comfortabele slaapomgeving.

6. Eet gezond en drink voldoende water

Voeding speelt een grote rol in hoe u zich voelt. Het eten van een gebalanceerd en gezond dieet kan u helpen om beter om te gaan met stress. Bovendien zorgt het drinken van voldoende water (minimaal 2-3 liter per dag) ervoor dat uw lichaam optimaal kan functioneren en het helpt om giftige stoffen uit uw lichaam te verwijderen.

7. Ga in gesprek met een fysiotherapeut wanneer uw klachten aanhouden

Nek- en rugpijn ontstaan als gevolg van verschillende oorzaken. Door goed te letten op voldoende lichaamsbeweging, het aannemen van een juiste houding, gezonde voeding, voldoende nachtrust kunnen spanningen en pijnen soms aanzienlijk verminderen. Natuurlijk kan het zo zijn dat u alsnog veel last blijft houden van uw nek- of rugklachten. U kunt altijd bij ons op de praktijk in Enschede komen voor een vrijblijvende intake. Onze fysiotherapeuten staan graag voor u klaar om u te begeleiden en te adviseren om zo effectief mogelijk uw klachten te verhelpen.

Meer informatie, een afspraak maken of teruggebeld worden?

Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag met uw herstel.